TUI NA – kitajska tradicionalna masaža

Tui-na kitajsko masažo so začeli razvijati tibetanski budistični menihi pred približno 5000 leti in se je ohranila do današnjega časa. Danes predstavlja pomemben člen tradicionalne kitajske medicine. Na Kitajskem je sprejeta kot uradna terapija za zdravljenje različnih bolezni. Trenutno na Kitajskem deluje 25 fakultet, ki imajo oddelek za tui-no masažo in akupunkturo.

Tui-na masaža temelji na tradicionalni kitajski medicini. Je kombinacija, ki združuje tehnike klasične ročne masaže, refleksne masaže dlani in stopal, masažo obraza in glave, poudarek pa je na akupresuri.

V telesu so poti-meridiani po kateri se pretaka energija. Skozi telo teče 6 parov meridianov in dva po osrednji liniji telesa. Vsak masažni prijem ima cilj, da omogoči neoviran pretok energije po meridianih, pospeši krvni obtok, omili bolečino v telesu in relaksira mišice in kite. Masaža vključuje prijeme, ki pripomorejo k uravnavanju življenjske energije – Qi.

Tui-na tehnika je uspešna pri odpravljanju različnih težav, predvsem pri bolečinah v vratu, rami, mravljinčenju v rokah, nogah, bolečinah v križu, itd. Z različnimi tehnikami delujemo na boleči predel direktno in na drugih delih telesa s pritiskom na akupunkturne točke, ki so preko meridianov povezana z bolečim delom telesa.

Dobre rezultate je pokazala po poškodbah gibalnega aparata, pri zdravljenju glavobolov in migren in revmatskih obolenj. Po masaži se poveča število levkocitov in se tako utrdi imunski sistem. Uspešna je pri simptomih bolezni, ki so posledica stresa.

Z različnimi masažnimi prijemi ima tui-na masaža velik relaksacijski učinek, zato jo priporočamo vsem, ki si želijo pravo sprostitev. Pomaga pri uravnovešenju čustvene in energetske ravni, ne samo telesne.

V 15.letih masaže sem spoznala, da je masaža lahko mnogo več od gnetenja mišic. Lahko je tudi iskanje miru posameznika, umik v sebe,kjer boste našli skrita sporočila, ki vam jih daja telo.

tui_masaza