Lončarič Tanja – Remedios zasebna fizioterapija
Lokacija
Ulica borcev 1b,
2000 Maribor
Pokličite nas
+386 (0)41 260 097
Pošljite sporočilo
info@remedios.si
Delovni čas
pon. - pet.: 8.00 do 21.00
Sobota in nedelja po dogovoru.

SPODBUDITE DELOVANJE LIMFNEGA SISTEMA – ČIŠČENJE IN OBRAMBO TELESA – Z ROČNO LIMFNO DRENAŽO PO DR.VODDRU.

Telo je čudež narave in del tega je naš limfni, mezgovni ali obrambni sistem. Ima dve pomembni nalogi. Je ključnega pomena za obrambo telesa in čiščenje odpadnih snovi. Sestavljajo ga limfa in limfne žile, bezgavke, vranica, priželjc in kostni mozeg.


Opis limfnega sistema

Limfa je rumenkasta tekočina, v kateri so večje molekule, kot so beljakovine, maščobe, tekočina, celice in tuje snovi, kot so bakterije, virusi in drugo. Teče po limfnih žilah, ki se kot kača vijejo v našem telesu. Odplavlja telesu škodljive snovi (toksine) in mikroorganizme, ki so okrog naših celic in jih posledično privede do jeter, ki so glavni filter za te toksine ter v ledvice, ki poskrbijo, da škodljive snovi izločimo z urinom. Limfa v limfnih žilah gre skozi bezgavke. To so taki limfni vozli, filtri, ki so izdatno napolnjeni z obrambnim celicami, ki uničijo povzročitelje bolezni. Tako se prečiščena limfa pridruži venskemu krvnemu obtoku pod ključnico.

ROČNA LIMFNA DRENAŽA PO DR.VODDRU

Limfna drenaža je posebna tehnika, ki pomaga limfnim žilam pri odvajanju toksinov, virusov in mikroorganizmov iz telesa. Pospeši se tudi dotok obrambnih celic na mesta v telesu,kjer so te potrebne. Gre za manualno tehniko vzdolž limfnih žil. Limfterapevt s svojimi rokami vpliva poleg drenažnega učinka na zmanjšanje bolečine, na avtonomen živčni sistem in na imunski sistem.

Limfna drenaža je odlična metoda tudi pri razstrupljanju telesa tudi takrat, ko smo zdravi. Za ohranjanje zdravja oziroma preprečevanje poslabšanja bolezni, je neoviran pretok limfe ključnega pomena, saj je s tem omogočen tako dotok obrambnih celic na mesta v telesu, kjer so te potrebne, kot tudi odtok škodljivih snovi s teh obolelih mest.

Indikacije limfne drenaže

 • Preventivni nameni (proti utrujenim nogam, razstrupljevalni, za regeneracijo),
 • v medicini proti oteklinam (pri poškodbah, pooperativnih ali kroničnih edemih),
 • v kozmetične namene (proti aknasti koži, anticelulitni tretmaji, proti nosečnostnim strijam),
 • proti sinusitisih,
 • motnjah prebavnega trakta.

LIMFEDEM

Limfedem je zastajanje z beljakovinami bogate medcelične tekočine v tkivu, ki se navzven kaže kot oteklina.Navadno se pojavi na nogah ali rokah in pripadajočem delu trupa. Za uspešno preprečevanje in odpravo limfedema je ključnega pomena pravočasno in pravilno izbrana terapija.

Limfedem nastane zaradi slabšega delovanja limfnega sistema in posledično povečanega zastoja tekočine v tkivu. Vzroki za kopičenje tekočine v tkivih so lahko: odsotnost, degeneracija ali poškodbe limfnih žil ali bezgavk.

Vrsta limfedemov

 • Primarni limfedem – prirojeni, nastane zaradi prirojenih nepravilnosti na limfnem sistemu in se lahko razvije kadarkoli v življenjskem obdobju.
 • Sekundarni limfedem – pridobljeni, nstane kot posledica večjih poškodb, operativnih posegov, obsevanj, vnetij, infekcij in hujših obolenj.

Znaki za limfedem

 • Oteklina, občutek teže in polnosti v roki ali nogi, tesen občutek okoli prstana, ure, v enem predelu pod obleko, občutek napete kože, zmanjšana gibljivost v roki ali nogi,odrevenelost, mravljinčenje in pekoč občutek.

ZDRAVLJENJE LIMFEDEMA S KOMBINIRANO DEKONGESTIVNO TERAPIJO (KDT)

KDT je skupek različnih postopkov, ki si sledijo v določenem zaporedju.

KDT vsebuje

 • Ročno limfno drenažo po dr.Voddru, ki je specialna tehnika s katero vzpodbujamo delovanje limfnega sistema in z njo učinkovito odstranjujemo tekočino iz prizadetega področja in stimuliramo delovanje limfnih žil.
 • Zunanjo kompresijo – prizadeto okončino kompresijsko povijemo takoj po limfni drenaži. Zunanja kompresija nadomesti pritisk tkiva in prepreči ponovno otekanje noge ali roke.
 • Terapevtske vaje – aktivne vaje, ki jih bolnik izvaja po navodilih limfnega terapevta. Priporočljivi športi so nordijska hoja, kolesarjenje in zmerne aerobne vaje.
 • Nego in redno pregledovanje kože – ki je preventivnega pomena. Kožo negujte s ph nevtralnimi mili.

CELOSTNA OBRAVNAVA LIMFEDEMA POTEKA V DVEH FAZAH

1.FAZA je namenjena intenzivnemu odstranjevanju limfedema. Terapija poteka vsakodnevno. V tem času se izvajata limfna drenaža in povijanje.

2.FAZA je namenjena vzdrževanju stanja, ki smo ga dosegli v 1.fazi. Obravnave potekajo 1-krat tedensko tudi do več mesecev. V tej fazi povijanje nadomesti po meri izdelano kompresijsko oblačilo.

LIMFNI SISTEM = IMUNSKI SISTEM

Bodimo pozorni, ko naš imunski sistem ne dela dobro. Ko se škodljivi virusi in odpadne snovi predolgo zadržujejo v naši limfi in bezgavkah, nastanejo vnetne reakcije v našem telesu, pogostokrat smo bolni. Takrat se zazrimo vase in razmislimo, kako bi našemu imunskemu sistemu pomagali, da bo delal za nas. Na koncu koncev smo sami sebi najboljši zdravnik. Zazrimo se vase in se vprašajmo, kaj bi lahko spremenili, da bomo zdravi; ali je to hrana, premalo gibanja, premalo pijemo ali pa tudi gojimo negativna čustva v sebi, da nas bolezen opozarja, da moramo živeti drugače.